begagnade bilar

Guide till begagnade bilar

Är du på jakt efter en begagnad bil? Du är inte ensam – begagnatmarknaden är stor och den största plattformen i Sverige när det kommer till begagnade bilar är Blocket där det säljs en bil var tredje minut. Det finns dock en hel del att tänka på inför begagnat-köpet och här tipsar vi om ett par sådana saker.

Efterforskningar

När du kollar begagnade bilar i olika annonser, oavsett om det är på Blocket eller någon annan annonsplattform så är det bra att hålla utkik efter registringsnumret på bilen i annonsen. Om man inte hittar detta så kan det vara ett tecken på att säljaren vill dölja det av olika anledningar (exempelvis att bilen har dålig skadehistorik eller att den är stulen). Det kan dock även bara vara en tillfällighet att registreringsnumret inte syns på annonsbilderna så därför är det bra att fråga säljaren om registreringsnumret. Lämnar säljaren inte ut registreringsnumret så bör du undvika att åka och kolla på bilen.

Om du fått registreringsnummer och allt verkar frid och fröjd så ä det dags att fråga ut säljaren. Detta är viktigt för att kunna bygga sig en uppfattning om vad det defacto är man köper. Bilen som ser fin ut vid en första anblick kan ju faktiskt istället visa sig vara ett kostsamt problem när den ska i ett senare skede ska besiktigas och servas. Viktiga frågor att ställa till säljaren är därför anledningen till att denne vill sälja, om skadehistorik, däckens skick, när senaste servicen är gjord, om servicebok och senaste besiktningsprotokoll finns samt när eventuell kamrem senast byttes.

När du fått svar på dessa frågor är det viktigt att dubbelkolla att säljaren verkligen är ägare till bilen. Detta kan göras genom att använda en SMS tjänst och SMS:a registreringsnumret till 16400. Då får man ett SMS tillbaka med den registrerade ägaren till bilen.

Kontrollera bilen

Det är naturligt viktigt att göra en okulär besiktning av bilen, dvs se om den har repor, rost och dylikt. Men det är nog så viktigt att även testa motorn. Detta görs bäst när motorn är kall eftersom missljud och sådan kan försvinna när en motor är varm. Om den låter ok så är det även bra att kontrollera avgaserna. Om blå rök kommer när man startar motorn så brukar detta vara ett tecken på något inte står rätt till med motorn.

Vidare så är det naturligtvis även viktigt att dubbelkolla att andra funktioner såsom lås, bälten, elhissar, fläkten, belysning, rutor och även däcken. När detta är kontrollerat så bör man även dubbelkolla att samtliga nycklar finns tillgängliga och fungerar.

När detta är kontrollerat så är det även viktigt att testköra bilen för att se att gas, blinkers, svängförmåga och inte minst bromsarnas funktion.

Om allt detta fungerar till belåtenhet så fungerar bilen förmodligen till belåtenhet och det återstår bara att försöka förhandla ner priset på bilen, om det lyckas återstår att se!